Programarkiv

2021

dell

Christopher Dell - vibrafon

Christian Lillinger - trommer

Jonas Westergaard - kontrabass

----------

Denne Berlin-baserte trioen bestående av Christopher Dell (vibrafon), Christian Lillinger (trommer) og Jonas Westergaard (kontrabass) ble etablert i 2011 og har gitt ut en rekke album, inkludert den rykende ferske utgivelsen «Beats» (2021). Trioen spiller musikk med høy intensitet og aktivitet, og skillet mellom komposisjon og improvisasjon oppleves som utvisket når trioen navigerer sømløst gjennom forløpene. De tradisjonelle rollene i trioformatet er oppløst og resultatet er musikk med mange lag, rolleskifter og teksturer. 

(Foto: Nino Halm)

Sted: Dokkhuset Scene

jeepterrie

Jaap Blonk - stemme/elektronikk

Terrie Ex - gitar

----------

Jaap Blonk (stemme/elektronikk) startet sin karriere som vokalist innen Dada-lydpoesi. Fra midten av 80-tallet og utover utviklet han seg videre som improvisatør og har etter hvert gradvis inkorporert bruk av live-elektronikk sammen med stemmen. Terrie Ex (gitar) var en av grunnleggerne av «anarcho-punk»-bandet The Ex som startet i 1979. Siden den gang har han med sitt unike musikalske uttrykk også gjort seg bemerket innen improvisasjonsmusikken, blant annet i duo-format med Han Bennink, Ab Baars og Ken Vandermark. Albumet deres «Thirsty Ears» kom ut i 2018 på Terrie Ex sitt eget plateselskap TERP. Uforutsigbarheten av Dada møter energien til punkrock i dette grenseløse duo-samarbeidet.

(Foto: Andy Moor)

Sted: Dokkhuset Scene

alexangelika

Angelika Niescier - saksofon

Alexander Hawkins - piano

----------

Angelika Niescier (saksofon) og Alexander Hawkins (piano) er to unike instrumentalister som har bidratt sterkt til å redefinere europeisk jazz- og improvisasjonsmusikk det siste tiåret. Duoens første utgivelse, «Soul in Plain Sight» (2021) ble sluppet på det stjernespekkede og progressive plateselskapet Intakt Records. Hawkins besøkte oss for to år siden, og leverte en enestående konsert med vokalisten Sofia Jernberg. Han er ofte å høre i soloformat, men samarbeider regelmessig med legendariske navn som Anthony Braxton, Louis Moholo-Moholo og Evan Parker. Angelika Niescier er bosatt i Köln, men har sterke bånd til avantgarde-jazzscenen over Atlanteren gjennom hennes NYC trio med Chris Tordini og Gerald Cleaver, og hennes NYC Five med Florian Weber, Ralph Alessi, Chris Tordini og Tyshawn Sorey.

(Foto: Arne Reimer)

Sted: Dokkhuset Scene

jaapjp

Jaap Blonk - vokal/elektronikk

John Pål Inderberg - barytonsaksofon/vokal

----------

Dette er et møte mellom to utøvere som begge har fordypet seg i Kurt Schwitters’ lydpoesi og dadaisme. John Pål Inderberg (barytonsaksofon/vokal) er et kjent navn for mange. Både som barytonsaksofonist med dyp kjærlighet og inngående kunnskap i jazzens mange fasetter, men også for sine vokale og fonetiske krumspring. Han har samarbeidet med blant annet Lee Konitz og Warne Marsh. I tillegg til sin utøvende karriere er han professor emeritus ved Institutt for Musikk ved NTNU. Jaap Blonk (vokal/elektronikk) er en nederlandsk vokalist som blant annet er kjent for sine innspillinger av Kurt Schwitters dada-verk Ursonate. Fra midten av 80-tallet og utover utviklet han seg videre som improvisatør og har etter hvert gradvis inkorporert bruk av live-elektronikk sammen med stemmen. Han er en unik musiker som heldigvis er vanskelig å sette i bås, men som ofte frekventerer innen samtidsmusikk og improvisert musikk og har blant annet samarbeidet med Mats Gustafsson og Maja Ratkje. Denne konserten er i samarbeid med NTNU, og er en del av deres serie med forskningskonserter.

(Foto: Etang Chen/Marte)

Sted: Dokkhuset Scene

atomic

Fredrik Ljungkvist - saksofon/klarinett

Magnus Broo - trompet

Håvard Wiik - piano 

Ingebrigt Håker Flaten - kontrabass

Hans Hulbækmo - trommer

----------

Få band har definert den skandinaviske jazzscenen mer enn Atomic. På en unik måte forener musikken deres ulike inspirasjonskilder som sprer seg fra blant annet amerikansk og europeisk frijazz til samtidsmusikk. Dette kommer tydelig frem på bandets siste album «Pet Variations» (2018) hvor repertoaret består av musikk av blant andre Carla Bley, Jan Garbarek og Olivier Messiaen. I 20 år har de levert energifull og unik musikk fra øverste hylle. Nå legger de ut på sin siste turné og konserten på Fri resonans blir siste mulighet til å høre dette bandet live i Trondheim. 

(Foto: Anne Valeur)

Sted: Dokkhuset Scene

susanatobbe

Susana Santos Silva - trompet

Torbjörn Zetterberg - kontrabass

----------

Den portugisiske trompetisten Susana Santos Silva og den svenske bassisten Torbjörn Zetterberg startet sitt samarbeid i 2012 da de spilte inn sitt første album, «Almost Tomorrow» (2012). Begge er bosatt i Stockholm, Sverige. Siden da har de vært svært aktive som duo, men også i konstellasjoner med blant andre Mat Maneri, Carlos Singaro, Chris Pitsjokos og Hampus Lindwall. Nå, åtte senere, har de sluppet sitt andre album «Tomorrow» (2021). Musikken deres blir omtalt av kritikere som hemningsløs, intens, full av lidenskap og levert med en nydelig, paradoksal blanding av disiplin og frihet.

(Foto: Aloísio Brito/Maria Mónica)

Sted: Dokkhuset Scene

Matilda

Matilda Rolfsson - perkusjon

Bára Sigfúsdottir - dans

Ole-Henrik Moe - fiolin

----------

Denne unike og interdisiplinære trioen er et møte mellom fritt improvisert dans og musikk. Individuelt er utøverne aktive internasjonalt så vel som i Norge i ulike improvisasjonskonstellasjoner som: TIDE, Sheriffs of Nothingness og Trio Generations. Vi kan vente oss en finstemt akustisk og teksturert akt som omfavner improvisasjonens forventede og uventede hendelser. Denne konserten er kuratert i samarbeid med nyMusikk Trondheim.

(Foto: Juliane Schütz)

Sted: Dokkhuset Scene

2020

2019

2018

2017

2016

2012

2011

2010

2009