Programarkiv

2022

deerhoof

Satomi Matsuzaki (vokal/bass)

Greg Saunier (trommer)

Ed Rodriguez (gitar)

John Dieterich (gitar)

----------

Få band har vært så definerende for den moderne rockemusikken som Deerhoof. Bandet ble etablert i San Francisco på midten av 90-tallet og har siden da gitt ut 18 studioalbum samt en rekke andre samarbeidsprosjekter, live-album, spin-off-band etc. I Deerhoofs musikk møtes catchy pop-melodier med kløktig og intrikat bruk av rockebandformatet. Under pandemien gav de ut to album, «Future Teenage Cave Artists» (2020) og «Actually, You Can» (2021). Dette er første gang Deerhoof spiller i Trondheim. 

(Foto: Shervin Lainez)

Sted: Dokkhuset Scene

egilkalman

Egil Kalman (modulær synthesizer)

----------

Egil Kalman tolker tradisjonelle skandinaviske melodier på modulær synthesizer. Musikken hans trekker paralleller mellom folkemusikk og moderne elektroakustisk musikk via minimalistiske komposisjonsteknikker og sjelfulle improvisasjoner. Ved bruk av intonasjonsstemminger, hypnotiske former, syntetisert lyd som etterligner det akustiske og omvendt, utforsker han elementer fra tradisjonell skandinavisk folkemusikk og setter det i et nytt lys. Musikken fremføres live på analoge modulære synther uten bruk av forhåndsinnspilt materiale. Denne konserten er kuratert i samarbeid med nyMusikk Trondheim.

Sted: Dokkhuset Scene

kajaszymon

Kaja Draksler (preparert piano/keyboards/perkusjon)

Szymon Gąsiorek (trommer/perkusjon/elektronikk)

----------

Czajka & Puchacz er en København-basert duo bestående av den slovenske pianisten Kaja Draksler (preparert piano/keyboards/perkusjon) og den polske trommeslageren Szymon Gąsiorek(trommer/perkusjon/elektronikk). Oversetter man duoens navn fra polsk til norsk får man de to fugleartene vipe og hubro. Czajka & Puchacz startet å spille sammen i et akustisk landskap. I juli 2020 gav de ut sitt første album «Bivališča». Året etter fulgte de opp med å gi ut retro-avant-pop singlen «Entschuldigung» under navnet Kiebitz & Uhusom de kaller sin alter duo. Kiebitz & Uhu er de tyske navnene på de samme fugleartene. Denne utgivelsen utforsket eksperimentell låtskriving. Siden deres andre utgivelse har duoen fortsatt å utforske måter å sammensmelte eksperimentell låtskriving med estetikken fra europeisk fri improvisasjon og musique concrète, som man hører mer av i deres første utgivelse. 

(Foto: Laura Braun)

Sted: Dokkhuset Scene

NTNU forskningskonsert: Peter Knudsen

peter

Peter Knudsen (piano/komposisjoner)

----------

Pianist, komponist og stipendiat i kunstnerisk utviklingsarbeid ved NTNU, Peter Knudsen gir oss innblikk i hans prosjekt «Expanding horizons». Knudsen vil presentere eksempler på hvordan han tilnærmer seg jazzkomposisjon og improvisasjon basert på skjønnlitteratur, norrøn mytologi og klassisk musikk, fra duo til storbandformat. Sammen med Tuva Halse (fiolin) og Amund Storløkken Åse (vibrafon) gir han også en live-demonstrasjon av hvordan fransk orkestermusikk kan låte i hendene på improvisasjonsmusikere. Denne konserten er i samarbeid med NTNU, og er en del av deres serie med forskningskonserter.

(Foto: John Malander)

Sted: Dokkhuset Scene

naaljosljom

Anders Hana (renstemt gitar/langeleik/munnharper)

Morten Joh (renstemte synther)

----------

Anders Hana (renstemt gitar/langeleik/munnharper) og Morten Joh (renstemte synther), duoen bak MoHa!, presenterer sitt nye prosjekt Naaljos Ljom, med en ny musikalsk og konseptuell interesse: renstemming og folkemusikk. Her har de tatt et skikkelig dypdykk inn i tonaliteten og rytmikken i den tradisjonelle norske folkemusikken og kledd den opp i en elektronisk dansemusikkbunad. I 2021 slapp Naaljos Ljom sin debutplate på Motvind Records under serien «Perspektiver på norsk folkemusikk». Tradisjonell norsk mikrotonal elektronisk dansemusikk du ikke vil gå glipp av.

(Foto: Fredrik S. Hana)

Sted: Dokkhuset Scene

liztomas

Liz Kosack (synthesizer)

Tomas Järmyr (trommer)

----------

Liz Kosack (synthesizer) er en amerikanskfødt, Berlin-basert musiker som også er kjent for sine kreative og unike masker. Med en særegen stemme på keyboard har hun de siste årene vært internasjonalt aktiv med en rekke prosjekter og musikere innen samtidsmusikk, jazz og impro, blant annet Trondheim Jazzorkester. På synthesizer jobber hun med å utvikle instrumentet sitt til grensene for dets ekspressive potensial. Som maskemaker søker arbeidet hennes både å skape og overvinne spørsmål knyttet til identitet. På Fri resonans får vi høre henne i samspill med vår egen Tomas Järmyr (trommer), kjent fra Motorpsycho og en rekke andre band og prosjekter. Rå energi, teknisk brillianse og utholdenhet kombinert med hans lydhøre samspill har gjort ham til en unik og ettertraktet musiker. Denne duoen vil du ikke gå glipp av.

(Foto, Liz Kosack: Frank Schindelbeck)
(Foto, Tomas Järmyr: Thor Egil Leirtrø)

Sted: Dokkhuset Scene

brandon

Brandon Lopez (kontrabass)

Ingrid Laubrock (saksofon)

Tom Rainey (trommer)

----------

Denne trioen består av tre sentrale skikkelser fra den avantgardistiske jazzscenen i New York, og assosieres ofte med navn som Anthony Braxton, John Zorn og Dave Liebman. Brandon Lopez (kontrabass) gjestet den allerede eksisterende duoen til Tom Rainey (trommer) og Ingrid Laubrock (saksofon), noe som viste seg å være en perfekt match. Tidligere i år gav de ut sin første utgivelse «No es la Playa» på det sveitsiske plateselskapet Intakt Records og gjør i den anledning en Europa-turné denne høsten.

Sted: Dokkhuset Scene

2021

dell

Christopher Dell - vibrafon

Christian Lillinger - trommer

Jonas Westergaard - kontrabass

----------

Denne Berlin-baserte trioen bestående av Christopher Dell (vibrafon), Christian Lillinger (trommer) og Jonas Westergaard (kontrabass) ble etablert i 2011 og har gitt ut en rekke album, inkludert den rykende ferske utgivelsen «Beats» (2021). Trioen spiller musikk med høy intensitet og aktivitet, og skillet mellom komposisjon og improvisasjon oppleves som utvisket når trioen navigerer sømløst gjennom forløpene. De tradisjonelle rollene i trioformatet er oppløst og resultatet er musikk med mange lag, rolleskifter og teksturer. 

(Foto: Nino Halm)

Sted: Dokkhuset Scene

jeepterrie

Jaap Blonk - stemme/elektronikk

Terrie Ex - gitar

----------

Jaap Blonk (stemme/elektronikk) startet sin karriere som vokalist innen Dada-lydpoesi. Fra midten av 80-tallet og utover utviklet han seg videre som improvisatør og har etter hvert gradvis inkorporert bruk av live-elektronikk sammen med stemmen. Terrie Ex (gitar) var en av grunnleggerne av «anarcho-punk»-bandet The Ex som startet i 1979. Siden den gang har han med sitt unike musikalske uttrykk også gjort seg bemerket innen improvisasjonsmusikken, blant annet i duo-format med Han Bennink, Ab Baars og Ken Vandermark. Albumet deres «Thirsty Ears» kom ut i 2018 på Terrie Ex sitt eget plateselskap TERP. Uforutsigbarheten av Dada møter energien til punkrock i dette grenseløse duo-samarbeidet.

(Foto: Andy Moor)

Sted: Dokkhuset Scene

alexangelika

Angelika Niescier - saksofon

Alexander Hawkins - piano

----------

Angelika Niescier (saksofon) og Alexander Hawkins (piano) er to unike instrumentalister som har bidratt sterkt til å redefinere europeisk jazz- og improvisasjonsmusikk det siste tiåret. Duoens første utgivelse, «Soul in Plain Sight» (2021) ble sluppet på det stjernespekkede og progressive plateselskapet Intakt Records. Hawkins besøkte oss for to år siden, og leverte en enestående konsert med vokalisten Sofia Jernberg. Han er ofte å høre i soloformat, men samarbeider regelmessig med legendariske navn som Anthony Braxton, Louis Moholo-Moholo og Evan Parker. Angelika Niescier er bosatt i Köln, men har sterke bånd til avantgarde-jazzscenen over Atlanteren gjennom hennes NYC trio med Chris Tordini og Gerald Cleaver, og hennes NYC Five med Florian Weber, Ralph Alessi, Chris Tordini og Tyshawn Sorey.

(Foto: Arne Reimer)

Sted: Dokkhuset Scene

jaapjp

Jaap Blonk - vokal/elektronikk

John Pål Inderberg - barytonsaksofon/vokal

----------

Dette er et møte mellom to utøvere som begge har fordypet seg i Kurt Schwitters’ lydpoesi og dadaisme. John Pål Inderberg (barytonsaksofon/vokal) er et kjent navn for mange. Både som barytonsaksofonist med dyp kjærlighet og inngående kunnskap i jazzens mange fasetter, men også for sine vokale og fonetiske krumspring. Han har samarbeidet med blant annet Lee Konitz og Warne Marsh. I tillegg til sin utøvende karriere er han professor emeritus ved Institutt for Musikk ved NTNU. Jaap Blonk (vokal/elektronikk) er en nederlandsk vokalist som blant annet er kjent for sine innspillinger av Kurt Schwitters dada-verk Ursonate. Fra midten av 80-tallet og utover utviklet han seg videre som improvisatør og har etter hvert gradvis inkorporert bruk av live-elektronikk sammen med stemmen. Han er en unik musiker som heldigvis er vanskelig å sette i bås, men som ofte frekventerer innen samtidsmusikk og improvisert musikk og har blant annet samarbeidet med Mats Gustafsson og Maja Ratkje. Denne konserten er i samarbeid med NTNU, og er en del av deres serie med forskningskonserter.

(Foto: Etang Chen/Marte)

Sted: Dokkhuset Scene

atomic

Fredrik Ljungkvist - saksofon/klarinett

Magnus Broo - trompet

Håvard Wiik - piano 

Ingebrigt Håker Flaten - kontrabass

Hans Hulbækmo - trommer

----------

Få band har definert den skandinaviske jazzscenen mer enn Atomic. På en unik måte forener musikken deres ulike inspirasjonskilder som sprer seg fra blant annet amerikansk og europeisk frijazz til samtidsmusikk. Dette kommer tydelig frem på bandets siste album «Pet Variations» (2018) hvor repertoaret består av musikk av blant andre Carla Bley, Jan Garbarek og Olivier Messiaen. I 20 år har de levert energifull og unik musikk fra øverste hylle. Nå legger de ut på sin siste turné og konserten på Fri resonans blir siste mulighet til å høre dette bandet live i Trondheim. 

(Foto: Anne Valeur)

Sted: Dokkhuset Scene

susanatobbe

Susana Santos Silva - trompet

Torbjörn Zetterberg - kontrabass

----------

Den portugisiske trompetisten Susana Santos Silva og den svenske bassisten Torbjörn Zetterberg startet sitt samarbeid i 2012 da de spilte inn sitt første album, «Almost Tomorrow» (2012). Begge er bosatt i Stockholm, Sverige. Siden da har de vært svært aktive som duo, men også i konstellasjoner med blant andre Mat Maneri, Carlos Singaro, Chris Pitsjokos og Hampus Lindwall. Nå, åtte senere, har de sluppet sitt andre album «Tomorrow» (2021). Musikken deres blir omtalt av kritikere som hemningsløs, intens, full av lidenskap og levert med en nydelig, paradoksal blanding av disiplin og frihet.

(Foto: Aloísio Brito/Maria Mónica)

Sted: Dokkhuset Scene

Matilda

Matilda Rolfsson - perkusjon

Bára Sigfúsdottir - dans

Ole-Henrik Moe - fiolin

----------

Denne unike og interdisiplinære trioen er et møte mellom fritt improvisert dans og musikk. Individuelt er utøverne aktive internasjonalt så vel som i Norge i ulike improvisasjonskonstellasjoner som: TIDE, Sheriffs of Nothingness og Trio Generations. Vi kan vente oss en finstemt akustisk og teksturert akt som omfavner improvisasjonens forventede og uventede hendelser. Denne konserten er kuratert i samarbeid med nyMusikk Trondheim.

(Foto: Juliane Schütz)

Sted: Dokkhuset Scene

2020

2019

2018

2017

2016

2012

2011

2010

2009