Program

Fredag 30. sep

naaljosljom

Anders Hana (renstemt gitar/langeleik/munnharper)

Morten Joh (renstemte synther)

----------

Anders Hana (renstemt gitar/langeleik/munnharper) og Morten Joh (renstemte synther), duoen bak MoHa!, presenterer sitt nye prosjekt Naaljos Ljom, med en ny musikalsk og konseptuell interesse: renstemming og folkemusikk. Her har de tatt et skikkelig dypdykk inn i tonaliteten og rytmikken i den tradisjonelle norske folkemusikken og kledd den opp i en elektronisk dansemusikkbunad. I 2021 slapp Naaljos Ljom sin debutplate på Motvind Records under serien «Perspektiver på norsk folkemusikk». Tradisjonell norsk mikrotonal elektronisk dansemusikk du ikke vil gå glipp av.

(Foto: Fredrik S. Hana)

Sted: Dokkhuset Scene

brandon

Brandon Lopez (kontrabass)

Ingrid Laubrock (saksofon)

Tom Rainey (trommer)

----------

Denne trioen består av tre sentrale skikkelser fra den avantgardistiske jazzscenen i New York, og assosieres ofte med navn som Anthony Braxton, John Zorn og Dave Liebman. Brandon Lopez (kontrabass) gjestet den allerede eksisterende duoen til Tom Rainey (trommer) og Ingrid Laubrock (saksofon), noe som viste seg å være en perfekt match. Tidligere i år gav de ut sin første utgivelse «No es la Playa» på det sveitsiske plateselskapet Intakt Records og gjør i den anledning en Europa-turné denne høsten.

Sted: Dokkhuset Scene

liztomas

Liz Kosack (synthesizer)

Tomas Järmyr (trommer)

----------

Liz Kosack (synthesizer) er en amerikanskfødt, Berlin-basert musiker som også er kjent for sine kreative og unike masker. Med en særegen stemme på keyboard har hun de siste årene vært internasjonalt aktiv med en rekke prosjekter og musikere innen samtidsmusikk, jazz og impro, blant annet Trondheim Jazzorkester. På synthesizer jobber hun med å utvikle instrumentet sitt til grensene for dets ekspressive potensial. Som maskemaker søker arbeidet hennes både å skape og overvinne spørsmål knyttet til identitet. På Fri resonans får vi høre henne i samspill med vår egen Tomas Järmyr (trommer), kjent fra Motorpsycho og en rekke andre band og prosjekter. Rå energi, teknisk brillianse og utholdenhet kombinert med hans lydhøre samspill har gjort ham til en unik og ettertraktet musiker. Denne duoen vil du ikke gå glipp av.

(Foto, Liz Kosack: Frank Schindelbeck)
(Foto, Tomas Järmyr: Thor Egil Leirtrø)

Sted: Dokkhuset Scene

Lørdag 01. okt

NTNU forskningskonsert: Peter Knudsen

peter

Peter Knudsen (piano/komposisjoner)

----------

Pianist, komponist og stipendiat i kunstnerisk utviklingsarbeid ved NTNU, Peter Knudsen gir oss innblikk i hans prosjekt «Expanding horizons». Knudsen vil presentere eksempler på hvordan han tilnærmer seg jazzkomposisjon og improvisasjon basert på skjønnlitteratur, norrøn mytologi og klassisk musikk, fra duo til storbandformat. Sammen med Tuva Halse (fiolin) og Amund Storløkken Åse (vibrafon) gir han også en live-demonstrasjon av hvordan fransk orkestermusikk kan låte i hendene på improvisasjonsmusikere. Denne konserten er i samarbeid med NTNU, og er en del av deres serie med forskningskonserter.

(Foto: John Malander)

Sted: Dokkhuset Scene

deerhoof

Satomi Matsuzaki (vokal/bass)

Greg Saunier (trommer)

Ed Rodriguez (gitar)

John Dieterich (gitar)

----------

Få band har vært så definerende for den moderne rockemusikken som Deerhoof. Bandet ble etablert i San Francisco på midten av 90-tallet og har siden da gitt ut 18 studioalbum samt en rekke andre samarbeidsprosjekter, live-album, spin-off-band etc. I Deerhoofs musikk møtes catchy pop-melodier med kløktig og intrikat bruk av rockebandformatet. Under pandemien gav de ut to album, «Future Teenage Cave Artists» (2020) og «Actually, You Can» (2021). Dette er første gang Deerhoof spiller i Trondheim. 

(Foto: Shervin Lainez)

Sted: Dokkhuset Scene

kajaszymon

Kaja Draksler (preparert piano/keyboards/perkusjon)

Szymon Gąsiorek (trommer/perkusjon/elektronikk)

----------

Czajka & Puchacz er en København-basert duo bestående av den slovenske pianisten Kaja Draksler (preparert piano/keyboards/perkusjon) og den polske trommeslageren Szymon Gąsiorek(trommer/perkusjon/elektronikk). Oversetter man duoens navn fra polsk til norsk får man de to fugleartene vipe og hubro. Czajka & Puchacz startet å spille sammen i et akustisk landskap. I juli 2020 gav de ut sitt første album «Bivališča». Året etter fulgte de opp med å gi ut retro-avant-pop singlen «Entschuldigung» under navnet Kiebitz & Uhusom de kaller sin alter duo. Kiebitz & Uhu er de tyske navnene på de samme fugleartene. Denne utgivelsen utforsket eksperimentell låtskriving. Siden deres andre utgivelse har duoen fortsatt å utforske måter å sammensmelte eksperimentell låtskriving med estetikken fra europeisk fri improvisasjon og musique concrète, som man hører mer av i deres første utgivelse. 

(Foto: Laura Braun)

Sted: Dokkhuset Scene

egilkalman

Egil Kalman (modulær synthesizer)

----------

Egil Kalman tolker tradisjonelle skandinaviske melodier på modulær synthesizer. Musikken hans trekker paralleller mellom folkemusikk og moderne elektroakustisk musikk via minimalistiske komposisjonsteknikker og sjelfulle improvisasjoner. Ved bruk av intonasjonsstemminger, hypnotiske former, syntetisert lyd som etterligner det akustiske og omvendt, utforsker han elementer fra tradisjonell skandinavisk folkemusikk og setter det i et nytt lys. Musikken fremføres live på analoge modulære synther uten bruk av forhåndsinnspilt materiale. Denne konserten er kuratert i samarbeid med nyMusikk Trondheim.

Sted: Dokkhuset Scene

Nyheter

deerhoof

Deerhoof til Fri resonans

Deerhoof kommer til årets Fri resonans som går av stabelen fredag 30/9 og lørdag 1/10 på Dokkhuset Scene i Trondheim. Få band har vært så definerende for den moderne rockemusikken som Deerhoof, og vi er veldig stolte av å kunne presentere dem i Trondheim for første gang. 

susanatobbe

TAKK FOR I ÅR!

Takk til alle som tok turen til årets utgave av Fri resonans. To dager tettpakket med fantastisk musikk, dans og herlig atmosfære. Neste års festival blir avholdt 30. september og 1. oktober. Velkommen tilbake!

insta

Fri resonans - 2021

Årets utgave av Fri resonans vil finne sted på Dokkhuset Scene in Trondheim den 1. og 2. oktober.

Artister: Matilda Rolfsson, Bára Sigfúsdottir, Ole-Henrik Moe, Susana Santos Silva, Torbjörn Zetterberg, Atomic (Fredrik Ljungkvist, Magnus Broo, Håvard Wiik, Ingebrigt Håker Flaten, Hans Hulbækmo), John Pål Inderberg, Angelika Niescier, Alexander Hawkins, Jaap Blonk, Terrie Ex, Christopher Dell, Christian Lillinger and Jonas Westergaard.

kalle

Takk for i år!

Fri resonans 2020 er over. Takk til alle som kom på årets festival! To dager med fantastisk musikk og topp stemning! Velkommen igjen neste år! 

Om

TV2020

Fri resonans er en sjangeroverskridende festival i Trondheim som retter fokus mot grensesprengende og tidløs musikk. Festival ble startet 2005 og har som målsetning å skape økt begeistring, aksept og forståelse for alternative musikalske uttrykk. I 2022 gjennomføres festivalen 30. september og 1. oktober på Dokkhuset Scene. Festivalen driftes og kureres av musikerne Tollef Østvang, Peder Overvik Stuberg og Joakim Rainer Petersen.

Støttespillere: Norsk Kulturråd, Trondheim Kommune, Midtnorsk Jazzsenter, Trøndelag Fylkeskommune, Norsk Jazzforum, nyMusikk Trondheim, NTNU og Dokkhuset Scene AS.